Merre induljak?

Kastélyok Nyitott Hétvégéje

Magyarország tájain utazva szinte lehetetlen, hogy ne haladjunk el kastély mellett. A kastélynak nevezett történelmi épületeket egyébként inkább kúriának hívhatjuk, hiszen a domborzati viszonyok miatt, a dimbes-dombos vidékeink inkább a kisebb birtokok kialakulását tették lehetővé.

A török hódoltság után az elnéptelenedett területekre elsősorban német és felvidéki nemesi családok érkeztek, akik magyar földön kezdtek bele birtokaik kiépítésébe. Szebbnél-szebb kastélyépületeink többsége a II. világháború után pusztulásnak indult, és csak nagyon kevésnek adatott meg, hogy visszanyerje eredeti pompáját.

A kastélyok rajongói és Magyarország történelmének tisztelői keresik és várják azokat a lehetőségeket, amikor egy-egy, amúgy nem látogatható, Csipkerózsika álmából felébredt kastély megnyitja kapuit a nagyközönség előtt.

Erre az igényre válaszolva a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetsége idén is meghirdette a Kastélyok Nyitott Hétvégéjét. A szövetséghez olyan kastélyok tartoznak, amelyek zömében szállodaként vagy rendezvény-helyszínként üzemelnek. Működésükből adódóan ritkán fogadhatnak tárlatvezetésre vágyó utazókat, de a tagok között szerepel két múzeum is, folyamatos nyitva tartással.

A Nyitott Hétvége keretében április 26-28. között, megadott időpontokban ellátogathatnak és ingyenes idegenvezetésen vagy parksétán vehetnek részt a röjtökmuzsaji Szidónia Kastélyszállodában, a medinai Apponyi Kiskastélyban, az alsópetényi Prónay-kastélyban, a téglási Degenfeld-Schomburg kastélyban és a mándoki Forgách Kastélyban.

Fontos viszont az előzetes tájékozódás, mert a túrák különböző időpontokban indulnak, van olyan kastély, amelyik előzetes bejelentkezéshez köti a részvételt (információ: http://nyitotthetvege.kastelyszallodak.hu/).

Az évente megrendezett programra a kastélyok sok szeretettel várják az érdeklődőket, a kastélyélmény mellett finomságokkal és különleges programokkal szeretnék felejthetetlenné tenni az időutazást.

Az alsópetényi kastélyséta időpontjai:
április 26-án, pénteken 16 órakor
április 27-én, szombaton 11 órakor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.