Merre induljak?

Tolnay Rózsika vagy Klári?

Tolnay Klári gyermek éveit a nógrádi Mohorán töltötte, mert miután édesapja át kellett vegye a családi gazdaságot, Mohorára költöztek. A színésznő önéletrajzi könyvében ez olvasható: “Mohora a béke sziget volt: a világ közepe.” Sok, kedves emlék kötötte Tolnay Klárit Mohorához és lehet sokan nem tudják, de akkor még mindenki eredeti nevén Rózsinak szólította. Ebben a csöpp faluban sok nevezetességet és épített örökségünk emlékeit találhatjuk, és mellettük egy régi parasztházban lelt otthonra a Tolnay Klári emlékház. Az emlékháztól nem messze áll az igazi Tolnay-ház, amely most kultúrházként működik. A kicsiny parasztház őrzi a régi, megsárgult, családi fényképeket, a régi igazolványokat, az első fellépéseken készült felvételeket, a filmek plakátjait. A látogató komoly idegenvezetést kap a múzeumban, az ott dolgozó hölgy a Tolnay családról, a színésznő szerelmeiről, a titkos rajongóiról és lányához, Zsuzsihoz fűződő kapcsolatáról odaadóan mesél, miközben felcsendül egy régi dal, amiben azonnal felismerhető Tolnay Klári jellegzetes hangja. 

A hosszú hétvégén vagy az őszi szünetben még nem késő felkerekedni és megnézni az emlékházat, mert október végével télire bezár és csak április 1-én nyit újra. (További információ: http://www.tolnayegyesulet.shp.hu)

Emlékszem, úgy jó 20 évvel ezelőtt milyen élvezettel néztem vasárnap délutánonként a televízióban a Tolnay Klári sorozatot. Ezeket a régi filmeket többször meg tudom nézni és bármikor tudok újra nevetni vagy sírni rajtuk.  A következő két hétvégén is lehet ebben részünk, ha szeretnénk kicsit nosztalgiázni:

2018. október 20. szombat, 21:20 – M3 – Ezer év
2018. október 21. vasárnap, 15:20 – DUNA TV – Keresztúton
2018. október 22. hétfő, 02:30 – Duna World – Keresztúton
2018. október 22. hétfő, 21:20 – M3 – A hattyú halála
2018. október 26. péntek, 15:10 – M3 – Reumavalcer
2018. október 26. péntek, 21:15 – M3 – Vidám vasárnap
2018. október 27. szombat, 12:10 – M3 – Hogyan csináljunk karriert?

  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.