Mit kóstoljak?

Kecskék a vár tövében

Nógrád megye egyik sokak által ismert nevezetessége a nógrádi vár. A várhegy jó kiránduló és piknikező hely és a panoráma is lebilincselő. Mi idén tavasszal jártunk arra és a hegyről lefelé jövet vettünk észre egy táblát, ami a Sajti Pajti sajtüzemet hirdette. 
Nagy sajtevők hírében állunk, így az eltelt néhány hónap alatt is többször eszembe jutott, hogy meg kellene látogatni a Sajti Pajti Kecskefarmot. Két hete vasárnap felhívtuk az interneten talált telefonszámot és bejelentkeztünk egy délutáni kóstolóra. Szilvia, a tulajdonos saját konyhájában fogadott Bennünket. Pici kézműves kecskesajt műhelyről van szó. Szilvia néhány éve kezdte el kitanulni a sajtkészítés fortélyait és megszeretni a tejet adó, kedves, de elmondása szerint kényes állatokat. Érdekes, hogy csak egy bak van a hölgyek között, aki magányosan, elzárva várja a pillanatot, hogy találkozhasson szíve választottjaival:-). A viccet félretéve a bak nemrégiben került a házhoz és néhány vizsgálati eredménye még hiányzik. Ha az eredmények azt hozzák ki, hogy makkegészséges, akkor indulhat az udvarlás…Őszintén szólva nekem mindig volt némi fenntartásom a kecskesajttal kapcsolatban, ebből adódóan inkább a tehénsajtot fogyasztottam. Ezután a kóstoló után azonban a kecskesajthoz fűződő viszonyom megváltozott. Isteni sajtokat kóstoltunk: érlelt sajtot, parenyicát, saját készítésű sajtkrémmel töltött parenyica rudat, friss sajtokat különböző ízesítésekkel (lilahagymás, chilis..) és camambert is. Nem vagyok egy nagy joghurt fogyasztó, de Szilvia kecske tejből készült joghurtja is egy élmény volt.
A sajtüzem egyelőre kicsiben működik és a visszatérő vásárlók el is viszik a készített mennyiséget, de ahogy lehetőségük és energiájuk engedi, folyamatosan szeretnének bővülni és a termékekkel a piacokon, boltokban is megjelenni. Látva Szilviát a kecskék között, akik olyan szeretettel szaladtak hozzá, mint anyjukhoz és hallani őt odaadóan a sajtokról beszélni, biztos vagyok benne, hogy ez a lelkesedés és kitartás előbb utóbb egyre több vásárló kosarába teszi Szilvia portékáját.

  

Ajánlott program:
– séta a várhoz
– sajtkóstoló Sajti Pajtinál
vadles a Nógrádi vadasparkban

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.