Merre induljak?

Vadlesen

Mi az, ami a vadlesről először az ember eszébe jut? Nekem biztos, elsőre az ugrik be, hogy ül az ember egy kb. 2 m magas, fából épített magaslesen és onnan feszülten figyel és reménykedik, hátha felbukkan egy állat a messzi távolban.

Mi az, ami egy vadasparkról először beugrik? Egy állatkertféle, ahol a kerítés mögött szelíd őzek, vaddisznók élnek, akik némi finomságért cserébe a kerítés közelébe is merészkednek. Ilyenkor, ha ügyesek vagyunk, akkor néhány közeli fotót is lőhetünk az állatokról, de igazi élmény szerintem valahogy mégis elmarad.

És akkor, itt van Nógrádban egy különleges hely, közel s távol nem találunk ehhez hasonlót. Itt is vadaspark van, ahol vadlesre is felmászhatunk, de itt biztosak lehetünk abban, hogy nem kell sokat ücsörögni és várni, hogy testközelből csodálhassuk meg a vadasparkban szabadon élő állatok százait. Hogyan lehetséges mindez? A Villányi család 2002-ben építette és hozta létre a vadasparkot, ahol a rendszeres, mindennapi etetésnek köszönhetően az állatok reflexszerűen érkeznek az etetés helyszínére. A területen gímszarvasok, dámszarvasok, muflonok és vaddisznók élnek. A sötétedés előtt két órával induló vadetetéshez csatlakoztunk tegnap a kisfiammal és a Zsálya vendégházunkban lakó kedves, mosonmagyaróvári családdal. Rövid várakozás után egy traktor kukoricával és száraz kenyérrel teli utánfutójára ültünk fel és indultunk el a 110 hektáros park belseje felé.A traktort maga a tulajdonos vezette, aki kevésbé érzékelte a kátyúkat, bezzeg mi az utánfutón erősen kapaszkodtunk:-). Eléggé el voltunk foglalva azzal, hogy stabilan üljünk és viszonylag hamar bekerült a kukorica is a cipőnkbe, de vidáman viseltük a megpróbáltatásokat, főleg azután, hogy a vaddisznó családok a traktor hangjára csapatosan érkeztek az erdőből. Egy tisztás felé tartott a traktor, de addigra a vaddisznók mellett szarvasok is kísértek minket.

A hatalmas tisztás szélén a traktorból felmásztunk egy igen méretes magaslesre, ahonnan a lemenő nap fényében (és tényleg) csodáltuk az etetésre érkező vadakat. A park tulajdonosától, Villányi Pétertől sok érdekességet tudhattunk meg az itt élő állatok életéről, párzási szokásairól, a szarvasok agancsáról, de láttuk Pötyit is, aki 1996-ban született és valamilyen módon egy márianosztrai kocsmából került a vadasparkba. Ha nagyon koncentrálunk, akkor talán meg is jegyezhetjük, hogy melyik állat bőg (ezt azért még tudtam), melyik barcog, melyik berreg, melyik dürrög és melyik pacsmagol…

Olyan egyedülálló élményben volt részünk, amit jó szívvel ajánlunk minden Nógrádba érkezőnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.