Alsópetény, Nógrádi kastélyok, kúriák

Kastélyok találkozása Alsópetényben

Május 10-én került megrendezésre a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves Fóruma és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ez idén, a tavalyihoz hasonlóan ismét Alsópetényben volt. Sokszor van bennünk kérdés, hogy tulajdonképpen egy szövetség mit is csinál, miért jó egy szövetséghez tartozni, milyen előnyökkel jár… Ennek a Szövetségnek célja, hogy hazánk kastélyait népszerűsítse, hogy megmutassa a nagyvilágnak milyen csodás épített örökségek bújnak meg pici magyar falvainkban. Hallott már Mándokról, Röjtökmuzsajról, Alsópetényről, Medináról, Rátótról, Kétútközről vagy Téglásról? Apró települések az ország különböző pontjain, ahol 80 évvel ezelőttig kisebb-nagyobb birtokokon magyar nemesi családok éltek és gazdálkodtak. A második világháború végett vetett a békeidőknek, a kastélyok, kúriák szomorú sorsa ítéltettek, Csipkerózsika álomba zuhantak. Sajnos, egy csók kevés ahhoz, hogy ezen örökségeink mély álmukból felébredjenek és minden menjen úgy tovább, mint századokkal ezelőtt. De mi megpróbáljuk! A Szövetség tagjai elhivatottak, mindent megtesznek azért, hogy a kastélyokat újra élettel töltsék meg. Különleges épületek, magukkal ragadó történetek, házi szellemek, egyre bővülő gazdaságok, kézműves termékek, hatalmas vendégszeretet, sok szív és lélek mindaz, amit fel tudunk mutatni, mi együtt. Szóval, valami ilyesféle ez a Szövetség. Ja és fontos megemlíteni, hogy barátok is vagyunk, mert az is nagyon fontos, hogy segítjük egymást, legyen szó szakmai vagy akár magán jellegű kérdésről. 

A Fórum idei témája a vadgasztronómia volt. Kerekasztal beszélgetések keretében Buza Sándor (a Szövetségünk tiszteletbeli nagykövete) vezetésével és moderálásával olyan szakértők szólaltak meg, akik értenek a vadászathoz, a gasztronómiához, a vendéglátáshoz vagy éppen kastélyvezetőként a vadászat élményének hódolnak. A vadászat mindig is kapcsolódott a kastélyok mindennapi életéhez, a mai napig kastélyainkban sok vadász vendég fordul meg és ilyenkor szinte elengedhetetlen, hogy egy vadfogás ne kerüljön az asztalra. Vári Dávidnak köszönhetően még egy kis borzkóstoló is “borzolta a kedélyeket”:-). Sokunknak újdonság volt a borz, hiszen ritkán kerül a tányérra (nálunk még nem volt rá példa), pedig húsa nagyon ízletes. A kerekasztal beszélgetések után kastélyunk díszudvarán a Szövetség tagjai saját termékeikkel, finomságaikkal várták a fórum vendégeit. Itt ki kell emelnem a Gyulai Almásy-kastélyt (amúgy isteni csokoládé levessel kedveskedtek nekünk), az egyetlent köztünk, aki nem szállodaként vagy rendezvényhelyszínként üzemel, hanem múzeumként. Nemrégiben mi magunk is meglátogattuk a múzeumot és el kell mondjam, hogy azóta is az egyik legnagyobb múzeumi élményünkként tartjuk számon. Tudták, hogy az Almásy-kastély bekerült Európa 40 legjobb múzeuma közé? A mini gasztronómiai kóstoló után bánki séfünk, Hugyecz József prezentálta nekünk az ebédet és mindezek mellett a zenét Horváth Béla prímás és csapata biztosította. Sok érdekesség, megannyi finomság, gyönyörű idő, csodás környezet és remek hangulat jellemezte fórumunkat. Érdemes hozzánk tartozni:-).

Köszönet a beszélgetések résztvevőinek és a Szövetség támogató partnereinek.

“X-osztály és vadászláz”
A beszélgetésben résztvevők:
Csikós Erika (Vadászat szervező)
Gonda Gabriella (Forgách Kastély, Vadász)
Szilveszter Zoltán (Mercedes-Benz)
Villányi Péter (Vad feldolgozó, Villányi Családi Gazdaság – Nógrád)
Szabó László (Magyar Vadászkamara Nógrád megyei elnöke)

“Vad élmények tányéron”
A beszélgetésben résztvevők:
Víg Bence (Progast Kft.)
Dr. Sándor Dénes (Nyugalmazott egyetemi docens – Budapesti Gazdasági Egyetem)
Szerencsés Györgyi (Graefl Major / Graefl Kastély tulajdonos)
Vári Dávid (Séf, Vad gasztro)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.