Alsópetény, Merre induljak?, Nógrádi kastélyok, kúriák

Templomdombi gúla titka

Alsópeténynek a műemlék Prónay-kastély és az újra felépített Andreánszky kúria mellett volt még kúriája, aminek a romjait igaz látni, de sokat nem tudni róla, mondhatni titok övezi. Egy töredezett és meredek lépcsősor vezet az alsópetényi templomdombra, de a misére igyekvő falusiak is megküzdenek vele, így mi se adjuk fel. Amíg nem voltam fent a templomnál, addig azt hittem, hogy a torony a templomot díszíti, de nem, a harangtorony magányosan álldogál a domboldalon. A 18. században épült tornyot körbesétálva rögtön láthatjuk, hogy itt réges-régen egy másik építmény is állhatott.

Az itt-ott zöld mohával benőtt faragott lépcsőkövek és romos kőfalak egy kőépület maradványira utalnak. A történészek szerint itt állhatott Werbőczy István kúriája. Biztos lehet ebben igazság, hiszen a Prónay-kastély építtetője sem véletlenül emelt pontosan itt emlékművet Werbőczy tiszteletére. Laszlovszky József régész professzortól sok érdekességet tudtunk meg. A professzor néhány fiatal régész kollégájával Alsópetényben töltött néhány hetet és feltárták a harangtorony és az emlékmű alatti épület maradványokat. Azt tudtuk, hogy a gúla alakú emlékmű alatti két bejárat egyike a Gyurcsányi család kriptájába vezet, de inkább úgy mondanám, vezetett valaha. Sajnos a kripta inkább volt szemétlerakó, mint temetkezési hely. A régészeti feltárás során kitakarították a Gyurcsányiak által valószínű ravatalozónak használt termet és megszabadították a kriptát a rengeteg törmeléktől és szeméttől. A járatból előkerült emberi csontok és textildarabok egy ládába zárva visszakerültek régi helyükre. A kripta feltárása azt mutatta, hogy a kripta fala is Werbőczy kúriájának része lehetett. A legenda szerint Werbőczy István (1458-1541) Alsópetényben írta 1504 és 1514 között a Hármaskönyvet, a magyar szokásjog első, írásos emlékét, ami egészen 1848-ig volt érvényben. Ezután méltán nevezhetjük ezt a pici nógrádi települést Werbőczy falujának vagy akár a magyar jogalkotás bölcsőjének.

1 thought on “Templomdombi gúla titka

  1. Alsópeténynek 2 tudósa is volt a jelek szerint. Az egyiket Dr.Andreánszky Gábornak nevezték,aki botanikus ősnövény kutató,a MTA levelező tagja. Rendes nem a tudása miatt,hanem a bárói rangja miatt nem lehetett.Világszerte elismert tudós volt,akiről őrzök egy történetet,amelynek címe lehetne:hogyan tanultam meg gyerekkoromban köszönni és tisztelni minden embertársamat. A főúton mentem,hogy megnézzem a réten a libákat. Elkerülhetetlen volt,hogy találkozzak vele.Úgy gondoltam ha nem nézek rá nem kell köszönnöm,de félig azért oda sandítottam. Ő ezt észrevette,és megemelte a kalapját és a fejével biccentett felém. Mindenkitől azt hallottam,hogy ő egy nagy ember. Akkor elhatároztam ha ez a nagy ember nekem,a kis porszemecskének köszön akkor nekem mindenkinek köszönnöm kell. Ez azóta is így van. Hálával és szeretettel őrzöm az emlékét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.