Alsópetény, Nógrádi kastélyok, kúriák

Alsópetényi nemesek

A Prónay-kastély hozott és tartott minket Alsópetényben. 2010-ben kezdtük a kastély felújítását és ezzel együtt a kastély, az itt élt nemesi családok és a település történetének megismerését. Az 1750-es években a Trencsén vármegyéből származó Gyurcsányi család Alsópetényben alakította ki nemesi rezidenciáját. A család tagjai között többen töltöttek be fontos szerepet Nógrád vármegye életében, volt aki főszolgabíró (Gyurcsányi József  1806-1811 között) és volt aki alispán (Gyurcsányi Gábor 1828-1832) lett. Gyurcsányi Ignácnénak köszönhetjük az 1791-ben, a harangtorony lábánál felállított Werbőczy emlékművet (Werbőczy gúla). Az emlékmű homlokzatán lévő ajtón keresztül juthatunk a Gyurcsányi család kriptájába, amit a háború után sajnos feldúltak. Alsópeténybe érkezésünket követően fontosnak tartottuk a Gyurcsányi család emlékének méltó megőrzését, így az emlékművet, a kriptát és a mindezek fölé magasodó harangtornyot felújítottuk. Érdemes megnézni.

A Gyurcsányi család kihalásával a Turóc vármegyei Prónay családhoz került a kastély és a hozzá tartozó uradalom. A Prónay család is sokat tett a vármegyéért, sorra kerültek ki a megye vezetői a család tagjai közül. Az utolsó Prónayt, Prónay Mihályt a vármegye főispánjává választották 1906-ban. A kastély utolsó lakója pedig Prónay Mihály özvegye, gróf Batthyány Felícia volt, aki a háború utáni években is a Kiskastélyban lakhatott. A kastélyépületeken kívül az egyetlen örökségünk egy Prónay Mihályné felirattal ellátott tejeskanna, sajnos több nem maradt hátra….

Dolgozunk azon, hogy minél többet tudjunk meg az alsópetényi nemesi családokról és a kastélylakók 20. század eleji életéről. A 97 éves Rozika néni és a 80 éves Laci bácsi jóvoltából rengeteg érdekességet hallottunk, amit igyekszünk valamilyen módon (ez legyen meglepetés:-) átadni a hozzánk érkező vendégeknek.

1 thought on “Alsópetényi nemesek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.