Alsópetény, Nógrádi kastélyok, kúriák

Régi vagy új?

Akit kicsit is érdekel a történelem, aki úgy utazik, hogy észreveszi a romos épületben is a szépséget, aki szereti a régi könyvek illatát, aki a friss levegőn egy kávéval, teával vagy egy pohár borral a kezében el tud üldögélni a kert egy romantikus szegletében, annak érdemes Nógrádba is elutaznia.

Talán először Alsópeténybe…:-)

Ahogy beérünk Keszeg felől a településre, bal oldalon rögtön feltűnik egy nagyon szép, arányos épület. Gondolhatnánk, hogy ez egy régi kúria, amit új tulajdonosa felújított, de nem, mert ez egy új épület, amit az új tulajdonos a hajdanán itt állt régi épület mintájára újra felépített. Sajnos az 1820-as években épült klasszicista stílusú kastélyt a háború után teljesen lebontották, a köveit elhordták. Az utókornak megmaradt viszont egy képeslap, ami a kastélyt még teljes pompájában mutatta és a gyönyörű ősfás park, ami a mai napig rabul ejt. Szóval egy képeslapnak köszönhetően kívülről láthatjuk, milyen lehetett báró Andreánszky Gábor (1895-1967) otthona. A báró elismert botanikus volt és az MTA tagja. A botanikán belül paleobotanikával vagyis ősnövénytannal is foglalkozott. Ha valaki ellátogat a gyöngyösi Mátra Múzeumba, ott is találkozhat Andránszky Gábor nevével, mert a múzeum őslénytani kiállítási anyagának összegyűjtéséhez ő is sokat hozzátett. 

A báró édesapja, szintén Andreánszky Gábor, Bécsben született, 1875-ben kapta meg a magyar bárói címet. A nógrádi levéltár interneten is elérhető anyagai között bukkantam az alsópetényi zsidóság történetével kapcsolatos nagyon érdekes írásra, ebben szerepel Andreánszky Gábor neve is. 

Azon gondolkodtam, hogyan kerülhettek Bécsből Alsópeténybe, de aztán rátaláltam a wikipedia oldalán a báró édesapjára, aki a közeli Romhányban született…

Az épület nem látogatható, de érdemes egy pillanatra lassítani és bekukkantani a kerítésen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.